Čo nové a čo sa udialo.

18.09.2010 03:32

 

 

Milí moji tu sú novinky o našej činnosti a aj o naších aktuálnych akciách.

 

 

 Ako správny zlatokop a milovník adrenalínu, nenechal som si újsť pekné ani škaredé počasie aby bolo čo čítať  na týchto stránkach.

 

Takže pustime sa na novinky ktoré dávam do obehu.

 

Lokality na Hornom Ponitrí, kde sa dá nájsť prírodné zlato. Červené bodky sú miesta kde sa dá zaryžovať.

  

 

Teraz Vám tak trochu poskytnem pár lokalít kde nás môžete stretnúť. Táto lokalita sa nachádza na Rieke Nitre a to v hornom toku v časti kúty. Od konca Prievidze je to cca 800 - 1200 m za mostom. Dajú sa tu nájsť zlatinky od 0,5 mm až po 5 mm. Zlato sa nachádza vo vrchnej ale aj spodnej časti brehov ale aj v rieke.

 

26.3.2011

Budenie jari

Slnko ešte veľmi nehreje, ale to je skorá jar a nedá sa očakávať, že bude teplo. Práve to je čas na prechádzky jarnou prebúdzajúcou sa prírodou. Je to priam ideálny čas spoznávať rastliny, ktoré ako prvé zobudilo slnko a môžu nás potešiť, že je to skutočne tu, jedno z najkrajších ročných období. Je tu JAR.

Práve tento čas využili kamaráti z Country clubu Tennessee a pozvali deti a ich rodičov na jarnú turistiku prírodou, ktorej dali názov „Budenie jari“. 26.3.2011 o 9:00 bola stretávka pri kolkárni v Lesnom parku v Prievidzi. Téma celej akcie bola zameraná na turistiku, spoznávanie jarnej prírody a zábavu detí a rodičov v prírode. Deti si na začiatku pripravili prútiky a celou cestou šibali trávu a stromy a budili ich so slovami „ zobuďte sa, jar je tu“. Objavili, že niektoré kvety už kvitnú a dospelí im vysvetlili aké sú to kvietky. Keďže išlo o liečivé bylinky (podbeľ, pľúcnik lekársky a deväťsil) mohli si nazbierať, čo aj väčšina urobila a doma nasušiť na dobrý liečivý čajík. Keďže akcia bola zameraná aj na turistiku, tak organizátori urobili ukážku turistickej mapy danej oblasti a vysvetlili deťom základy orientácie na mape a používané turistické značky, ktoré boli neskôr použité v kvíze, v ktorom si overili čo si zapamätali. Zámerom organizátorov bolo, aby deti objavili, že zabaviť sa dá aj vonku s dostupných materiálov, čo si aj prakticky overili v súťažiach ako hod šiškou na cieľ, vláčik s drevenou palicou a asi najviac srandy bolo pri hre ktorú organizátori nazvali hnilá hruška, kde deti objali nohami a rukami kmeň stromu a kto sa udržal najdlhšie, tak vyhral a samozrejme kto sa pustil prvý, tak bol hnilá hruška. Pekný deň bol zakončený spoločnou opekačkou.

Domnievam sa, že každý kto prišiel si to užil tak ako ja. Verím, že deti takýmto spôsobom trávenia voľného času získajú pozitívny vzťah k prírode a aktivitám v prírodnom prostredí, čo má určite priaznivý vplyv na ich vývoj a tvorbu životných hodnôt.

 

12.2.2011

 

Ping-pongový turnaj

Príroda ešte stále spí a čaká kedy ju budík slnko zobudí. Aj keď stále mrazí to neznamená, že tuláci sedia doma pri peci a spomínajú na leto. Dôkazom toho je, že T.O. Javorinka v spolupráci s OZ Hornonitrianski zlatokopoVia zorganizovali v priestoroch centra voľného času Spektrum v Prievidzi ping-pongovy turnaj. Poňatie turnaja bolo trochu netradičné, no o to viac napínavé a vyhrať mohol aj ten, kto ping-pong nevie hrať. Totiž ako hracie náčinie sa namiesto klasických rakiet používali – doštička na krájanie, bedmintonová raketa a umelohmotná bandaska(5l). Súťažiaci si pred začiatkom zápasu vylosovali hodom kocky s akým náčiním budú hrať. Hralo sa do 7 bodov a na dva víťazné zápasy. Pri zmene strán si hráči vymenili aj náčinie. Účastníci boli rozdelený do dvoch kategórií deti a dospelí, pričom deti vo finálových zápasoch používali rakety. Spomedzi dospelých sa na umiestnili 1. Cuky, 2. Villo, 3.Johny. Spomedzi detí sa umiestnili 1.Plavčík, 2.Silva, 3.Tiborko. Turnaj mal aj sprievodný program a to vystúpenie detí s Country clubu Tennessee, ktoré predviedli ukážky country tancov ako aj prácu s lasom a bičom. Po vystúpení detí zahrali kamaráti zo skupiny „Fourleaf“, ktorý spríjemnili atmosféru pohodovou muzičkou a ukázali, že im to spolu hrá. Celý program turnaja bol doplnený súťažami, v ktorých si mohli deti a dospelí vyskúšať svoju šikovnosť v nosení ping-pongovej loptičky na lyžičke a presnosť v hode loptičkami do klobúka.

Verím, že každý kto prišiel si našiel to svoje čo ho zaujalo v bohatom programe a prežil príjemný sobotný deň s rodinou a kamarátmi.

 

8.1.2011

Trojkráľové hľadanie pokladov

 

Ako už tradične aj na začiatku budúceho roka nás čaká očakávané Trojkráľové hľadanie pokladov. Tak ako po ostatné roky a keď to tak trochu zrátam už je to pomali a isto 8 ročník Vás všetkých pozývam na toto malé stretnutie. Trocha prechádzky v zimnom období nezaškodí a určiite pridané kilečko na váhe aspoň trochu okresať sa patrí. Takže nezabudnite že to vypukne  8.1. v kúpeľoch Bojnice na parkovisku o 10 hod.

 

30.10.2010

 

Stretnutie kamarátov a priateľov zlata v Bielych Karpatoch v Drietome

 

Pre všetkých ktorý sa vzdali stretnutia píšem pár riadkov z akcie ktorá sa udiala v Drietome na potoku a pokračovala v Starom Hrozienkove na bowlingu a večer v krčme u Pošty. Neočakával som veru takú účasť, už  len preto že boli dušičky a rodinné povinnosti ukazovali smer priamy na cintorín. My sme však už túto akciu absolvovali a na naších nebohých sme si spomenuli aj na potoku v Drietome. No vrátim sa však na akciu. Keďže sa počasie ukázalo ako dobrý spoločník vydala sa posádka z Prievidze a aj hlavný  usporiadatelia na plac do Drietomy. Už cesta ukázala že bude krásny deň plný zážitkov a srandy. Takže posádka dostavníka bola dobre naladená a veselosť šoféra Dušana, veliteľa vozu Tulaja, bojovníka Bzuča a priekumníka Plavčíka bola na spravnom mieste. Po príchode na plac sa začali divy a to príprava ohňa, príprava materiálu na ryžovanie a na streleckú súťaž. Toto sme stihli rýchlo akoby Arabela čarovným prsteňom otočila. Prišlo čakanie na ďalšieho z nás už domáceho Drietomčana Buba, ktorý to mal síce najbližšie ale časovo to mal najďalej. Po jeho príchode sa dovalili na plac aj členovia osady Gibon a ostatný známy zlatokopi. Prišla Tá pravá minúta v hodine dvanástej a pustili sme sa do súťaže ryžovanie. Medzi súťažami sme si ohriali špekáčky a najedli sa. Na naše prekvapenie či už ani nie si víťazstvo vybojovala tak ako minulý rok Soňka z Banskej Bystrice. No a aby sme sa nenudili a využili slnečné lúče prišli medzi nás aj konské záprahy a jazdci na koňoch aby nám ukázali ako sa robí hon na líšku a my im zas ako sa hľadajú zlatinky v potoku. Aby sa deň využil absolvovali sme staronovú disciplínu streľbu na seba ako na divokom západe. Toto nám umožnila moderná doba airsoftových zbraní. Túto súťaž zas vyhrala Soňka (čo Tá deva ešte nevie?) tak ako aj minulý rok. Po tejto súťaži sme sa premiestnili zatiaľ všetci po svojich na bowling na Moravu do Starého Hrozienkova. Po vydarenej hre sme ukončili deň súťaží a vybrali sme sa vytvoriť si kultúrny program do krčmy u Pošty. No a na druhý deň hurá po vydarenej sobote do naších rodných vigvamov.      

 

5.9.2010

Hrušovské hradné slávnosti

(foto vo fotogalérií)

 

Moji milí živí, prehnilí ale aj pozostalí. V tento deň bol významní pre činnosť v hrade Hrušov pri Topoľčiankach. V tento deň sa tu odohrali slávnosti stredovekého charakteru ktoré usporiadalo OZ Leustach. Dostavníkom nám docválal papier s pozvaním aby sme už tretí ročník robili ukážky v ryžovaní zlata a zároveň tak vyplnili časť programu. Naša spolupráca s OZ Leustach už trvá tri roky. Na veľkú spokojnosť a moju indisponovanosť som vyslal svojích zástupcou a to Bzuča, malého Plavčíka Matúška, Dušana a Berku (s polovičkou). Prečo ryžovanie zlata na Hrušove? V okolí sa nachádzajú zlatonosné potoky a aj v čase slávy hradu Hrušov sa tam ryžovalo zlato.  

 

23.- 25.7.2010

Zlatokopecké hry

 

 

 

 

24.4.2010

Relax pri potoku

 

Nastáva deň D. Konečne pekne, teplo, a hlavne pohoda. Malá partia sa vydávame do hôr a na flek do Kanianky. Konečne už bolo na čase. Veď po dlhej zime a dlhých večeroch je to tá správna činnosť. Príroda volá a ja s mojími túlavými nohami už nedočkavo čakám na ostatok. Stretávame sa u nás doma Ja, Bubo, Dušan, malý Bzučo. Ideme do kopcov a na oddych. Balím do batohu aj ryžovací tanier a hajde do Kanianky. Opekáme, hráme sa hry, trochu strielame z airsoftových zbraní ale aj s perkusného koltu. Hľadáme zlato a radujeme sa s krásneho dňa. 

 

 

 

 

3.4.2010

Prieskum kanianského potoka.

 

Ako správny zlatokop a milovník  adrenalínu, nenechal som si újsť počasie a ešte pred dažďom som spolu s Chrobákom z Čachtického mimeralobického klubu navštívili naše kraje a začali sme s prieskumom Kanianského potoka. Myslím že to bude úplna paráda keď vyjdeme na povrch s aktuálnym rozborom. Nie nebojte sa nebude tam moje zlato ktoré som kedysi páskoval do potokov a riek ale aj iných činností.

Takže malá skupina s Čachtického mineralogického klubu (Chrobák, Miro, Tulajbej) a občianskeho združenia Hornonitriansky zlatokopovia (Dušan, Tulajbej) sme sa vydali na prieskum potoka, ktorý pramení nad Kaniankou a ústi priamo do rieky Nitry. Vzorky sme brali na miestach, ktoré sme si dohodli a postupne sme ich dali do skúmaviek. Chrobák tieto vzorky označil a pripravil na rozbor do Geologicckého ústavu v Bratislave.